Eenvoudig en volledig
onderzoeken vastleggen en beheren

Oogheelkunde

Oogheelkunde is bij uitstek een specialisme waar veel onderzoeken worden uitgevoerd. Patiënten krijgen tijdens een consult vaak meerdere metingen. Daarnaast worden op basis van eerdere bevindingen, vervolgonderzoeken uitgevoerd die niet altijd vooraf gepland zijn. Een grote mate van flexibiliteit in de workflow is daarvoor van essentieel belang.

RVC Clinical Assistant biedt de mogelijkheid om alle beelden, signalen en numerieke data van oogheelkundige onderzoeken en andere specialismen op te slaan en te tonen binnen één viewer. Met onze software kunt u uiteenlopende onderzoeksresultaten goed interpreteren en op een snelle en efficiënte wijze een gestructureerd verslag samenstellen. Als arts heeft u hierdoor meer tijd over voor de patiënt.

Onderzoek
Wanneer een patiënt in het ziekenhuis komt voor een oog-onderzoek, wordt in het EPD een order aangemaakt. Onze software zorgt dat deze order als (DICOM-)werklijst op de modaliteit zichtbaar is. Als arts of TOA ziet u in uw werklijst de te behandelen patiënt. Voor deze patiënt kunt u vervolgens allerlei beelden maken en metingen vastleggen. Na afloop van het oogheelkundig onderzoek worden deze beelden automatisch opgeslagen in de RVC Clinical Repository. In RVC Clinical Assistant kunt u de beelden en metingen beoordelen en vergelijken met voorgaande afspraken. De schermindeling kan eenvoudig worden ingesteld om meerdere onderzoeken of meerdere beelden uit één onderzoek te tonen. Deze indeling kan met één druk op de knop worden aangepast. Ook beschikt onze software over zgn. lay-outs. Deze lay-outs worden ingesteld per type onderzoek en worden vervolgens automatisch toegepast.

Numerieke data worden in tabellen getoond, zodat deze direct inzichtelijk zijn voor u als specialist. Daarnaast kan onze software deze numerieke data gebruiken om grafieken en trendviews te genereren.

Indien patiënten vaker langskomen voor een afspraak, dan zorgt RVC Clinical Assistant ervoor dat onderzoeksresultaten uit eerdere behandelingen doorgestuurd worden naar de desbetreffende modaliteit. Hierbij kunt u denken aan een Phoropter, die automatisch ingesteld kan worden op de resultaten van de laatste meting. Hierdoor kunt u als arts sneller een diagnose vaststellen en heeft u meer tijd voor de patiënt.

In RVC Clinical Assistant is het mogelijk om automatisch een bericht naar het EPD-systeem te versturen dat de onderzoeksresultaten van de patiënt beschikbaar zijn. Deze zijn met één druk op de knop zichtbaar vanuit het EPD.

Functionaliteiten
RVC Clinical Assistant heeft verschillende standaard functionaliteiten, specifiek voor de ondersteuning van oogheelkundige specialisten. Op alle beelden in RVC Clinical Assistant kunnen annotaties worden gemaakt en zijn gekalibreerde metingen mogelijk. Uniek aan RVC Clinical Assistant is dat u allerlei soorten onderzoeken naast elkaar kunt tonen in één viewer. Hiermee krijgt u een integraal beeld van de patiënt.

Fundus en FAG fotografie:
RVC Clinical Assistant beschikt over verschillende lay-outs die de workflow van de oogarts ondersteunen. Zo biedt de Fundus lay-out de mogelijkheid om fundus beelden automatisch naast elkaar te plaatsen (OD/OS), of meerdere beelden in een raster op het scherm te vertonen en te bewerken. Kleuren aanpassen, helderheid aanpassen of contrast veranderen zijn standaard functies binnen de beeldenviewer.

Beelden van een Fluorescentie Angiografie worden standaard naast elkaar geplaatst, met het voorlaatste onderzoek naast het huidige onderzoek. Het is mogelijk beeldrasters aan te brengen om meerdere beelden in één view te bekijken, bijvoorbeeld een serie FAG beelden binnen 1 minuut.

OCT viewing en metingen:
Als standaard lay-out wordt het voorlaatste OCT onderzoek onder het huidige onderzoek geplaatst. Binnen RVC Clinical Assistant kunt u (synchroon) scrollen door OCT-beelden. Een ‘localizer’ geeft aan op welke locatie op het netvlies u op dat moment kijkt. Hierbij is het mogelijk om gekalibreerde metingen van de verschillende lagen in het netvlies te maken. Onze software is in staat om alle verschillende beeldtypes vanuit een OCT op de juiste manier te presenteren.

Radiologie beelden:
RVC Clinical Assistant ondersteunt radiologische beelden zoals Echo’s, CT- en MRI-scans. Zowel losse beelden als multiframe bestanden kunnen worden bekeken in onze viewer. Metingen op deze beelden kunnen op dezelfde manier worden gedaan als op de OCT- of Fundus-beelden.

OK beelden:
Bij video opname tijdens de OK is het mogelijk om zowel de overzichtsvideo als ook de procedurevideo simultaan op te nemen. Alle foto’s, videoclips, lange video’s en geregistreerde gegevens zijn direct beschikbaar binnen RVC Clinical Assistant. Uit opgenomen video’s kunnen stukjes worden geknipt. Op die manier is het mogelijk om een stukje van de lange procedurevideo te bewaren en de rest te verwijderen.

Verslaglegging
Naast het beoordelen en vergelijken van beelden, data en signalen, kunt u met onze module Verslaglegging direct een verslag opstellen. Dankzij een intelligente kennisboomstructuur kunt u snel en efficiënt een hoogwaardig verslag bij uw onderzoek maken. Het is in het verslag mogelijk om aan te geven waar de beelden tijdens het onderzoek zijn genomen. Het verslag wordt toegevoegd aan het patiëntdossier en kan dankzij transmurale koppelingen (zoals Edifact en XDS) ook eenvoudig worden verstuurd aan de huisarts.

RVC DICOM camera
De RVC DICOM camera maakt eenvoudig afbeeldingen en zorgt ervoor dat deze meteen op de server worden opgeslagen en zichtbaar zijn in RVC Clinical Assistant. Deze modaliteit is bij uitstek geschikt voor oogartsen die medische foto’s van bijvoorbeeld oogleden van patiënten maken. De RVC-software stuurt een werklijst naar de camera. De camera zorgt ervoor dat deze beelden direct zichtbaar zijn in het RVC Enterprise PACS. Deze beelden kunt u vervolgens combineren met andere oogheelkundige beelden die al aanwezig zijn, zoals FAG- en/of OCT-beelden.

Integrale diagnostiek
RVC Clinical Assistant is ziekenhuisbreed inzetbaar binnen alle specialismen. Wanneer patiënten onder behandeling zijn bij verschillende afdelingen, kunnen beelden, signalen en data transmuraal en intramuraal worden uitgewisseld. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat artsen van de afdeling interne geneeskunde OCT-beelden inzien van diabetespatiënten, die onder behandeling zijn bij zowel oogheelkunde als interne geneeskunde. Hierdoor kunt u als arts een geïntegreerd patiëntbeeld zien en is multidisciplinair overleg eveneens mogelijk.

Koppelen modaliteiten
RVC is merkonafhankelijk en maakt geen onderscheid in het soort onderzoeksapparatuur. Inmiddels hebben we veel verschillende onderzoeksapparatuur succesvol gekoppeld. Indien het apparaat nog niet bij ons bekend is, doen wij ons uiterste best om een koppeling voor artsen te realiseren.

Met onze software bieden wij ondersteuning voor: Lensmetingen, Keratometrie, Refractiemetingen, Tonometrie, Phoropter, Pachymetrie, A-scan, B-scan, Ultrageluid, Biometer, Corneatopografie, Fundusfoto, Fluorescentie Angiografie, OCT, Perimetrie, Spleetlamp, Microscoop, Videobronnen, Echo’s, CT-scans, MRI-scans.

 

 

Heeft u hulp nodig? We helpen u graag!
Contact Mail
X
Lightbulb
Waar bent u naar opzoek? Afdelingen, deskundigen, behandelcentra en locaties
Niet het gewenste resultaat? Gebruik de algemene zoekfunctie. Zoekopdracht